BLOG

The man who does not read has no advantage over the man who cannot read. (Mark Twain)

Anti Network Marketing

Yakın zamanda bir iş arkadaşımla konuşurken, onun gerçekten üzgün olduğunu fark ettim. Geçmişte, muhtemel bir müşteri ile işlerin gerçekten çok iyi gittiğini ve o kişiyle sağlam bir ilişki kurmaya başladığını düşündüğünü söyledi. Müşterisi kusursuz NM eğitimi konusunda heyecanlıymış ve işleri ilerletme konusunda istekliymiş.

Ama sonra birdenbire soğumuş. Müşterisinin eşi internette bir endüstri olarak ağ pazarlamayı ve özellikle arkadaşımın şirketini tenkit eden bir dizi gereksiz yazı bulmuş.

Bu eleştirilerin gerçeğe dayanmadığını söyleyebilirim. Ayrıca, aynı şeyin benim başıma da geldiğini ve arkadaşımın yılgınlığını paylaştığımı da söyleyebilirim. İş arkadaşımın, bu sorunun üstesinden gelebilecek şekilde durumu erkenden kavrayamamasından dolayı hayal kırıklığını ben de paylaşmıştım.

Tek yönlü negatif yorumlar ve negatif web siteleri, içerdikleri bilginin geçerlilik taşıyıp taşımadığına bakmaksızın eğer bunları okumaya ve inanmaya istekli birisi bulunursa her zaman etkili olurlar.

Bir bilgi kaynağı olarak internet öylesine inanılmazdır ki, her etki için bir tepki vardır ve maalesef internet 'Anti' lobisi olarak adlandırdığım şeyin oluşmasına izin vermektedir.

İnternet herkese her şeyi yayınlama imkanı vermektedir. Öyle fazla sayıda 'Anti' site bulunmakta ki, buna ben de inanamıyorum ve sadece NM karşıtı olanlardan bahsetmiyorum. Elbette NM karşıtı çok fazla site var, çünkü bir zamanlar ağ pazarlama ile uğraşmış, işi doğru yapamamış veya bu konuda düzgün şekilde eğitilmemiş çok sayıda insan var. Bu insanlar para kaybetmenin ve eğitilmemenin kişisel sorumluluğunu üzerlerine almayan türden insanlar ve sonrasında sırtlarını çevirip NM endüstrisi hakkında olumsuz konuşmaya karar veren kimselerdir.Aslında üzülerek itiraf etmeliyim ki 7 sene önce bunlardan biri de bendim.

Zamanının çoğunda olumsuzluklardan bahseden insan kendisini olumsuz hissediyordur. Çünkü bu işi yaparken başarısız olmuştur. Olumsuzluğa inanan insan, gelip hiç inceleme yapmadan okuduğuna inanan insan, söylenenleri doğrulamak için kendi kendine hiçbir araştırma yapmayan insan kendi içinde çelişkiye sahip insandır.

Şu hatalı ifadeleri alıp, 'Ağ pazarlamaya katılan insanların yüzde doksanı başarısız olmuştur.' buna inanmakta ve sonra 'Hmm evet. Belkide ağ pazarlama ile hiç canımı sıkmamalıyım.' demekteler. Pekala, sizin için bir istatistiğim var.

Doğan insanların yüzde yüzü ölecektir.

Peki, benim tepkim, hadi artık daha fazla çocuk sahibi olmayı bırakalım şeklinde olsaydı bu mantıklı olur muydu?

Evet, bu gülünç olurdu, aynı ağ pazarlama ile ilgili hatalı istatistik gibi. Diğer bir deyişle, herhangi bir veriyi, bir bilgiyi istediğiniz gibi çarpıtabilir, istediğiniz şekle sokabilirsiniz. İnternetten ulaşamayacağınız aynı şekilde başında 'Anti' sözcüğü olmayan hiçbir konu yoktur ve o konuyu parçalara ayırmamış olan hiç kimseyi bulamazsınız.

Vurguladığım nokta şudur ki, sizler kendiniz önünüze gelen bilgiyi değerlendirme yeteneğine sahipsiniz. Ele alabileceğiniz en geniş kapsamlı bakış açılarından biri de, bir çözüm önerip önermediklerini yoksa sadece şikayet mi ettiklerini kendi kendinize sormaktır. Şikayetleri ve olumsuz yorumları eğer bir çözüm önerisi takip etmiyorsa, konuştuğunuz bu insanlar bir şeye çözüm bulmaya çalışmıyor demektir. Bir şeyi yıkmaya yok etmeye çalışıyorlardır. Çünkü yaptıkları şey sadece şikayet etmek.

Bir şikayeti dinlerken her zaman aradığım anahtar bileşen bir tür 'Nasıl yaparım?' sorusudur. Bu nedenle, bu insanlar tüm zamanlarını ağ pazarlamanın nasıl işlemeyeceğine dair bilgiler yazmaya harcarlarken, bunu görmemezlikten gelmeye çalışırım. Çünkü geri dönme zahmetinde bulunup etrafına bakan her kişi bu endüstrinin çok büyük, büyüyen ve başarılı bir endüstri olduğunu görür.

Bazı eleştirilerde, özellikle de NM eğitimleri hakkında olanlarda haklılık payı olmadığı anlamına gelmemektedir. Bununla beraber özen gösteren daha zeki kimselerin şikayet etmek kadar bir çözüm önermesinin daha muhtemel olduğunu keşfettim. Bu eğitimciyi şikayet ediciden ayıran anahtar öğedir.

Zamanımı NM ve ağ pazarlama eğitimleri alanında çözüm önerme ve yardım etme yönünde harcamamın nedeni budur.

Umuyorum ki bu size yardımcı olur. Çünkü internetin NM karşıtlığı dahil bütün bir anti hareketi doğurduğu gerçeği ile başa çıkmak zorunda olacaksınız ve NM karşıtlığı insanların neden bu denli ağ pazarlamaya karşı olduğunu açıklama konusunda baya yol kat etmiş durumda.

Saygılarımla, Fatih

Network Marketing Ne Değildir?

İlk adımı atmadan önce NM hakkında gerçekleri bilmeliyiz ve şeffaf bir zihne sahip olmalıyız. NM hakkında iyi bir zihinsel çerçeveye ve bakış açısına sahip olmak hayati bir önem taşır. Bu yüzden aşağıdaki yanlış düşünceleri ve şüpheleri kafanızdan tamamen atmalısınız. Gerekirse bu işle ilgili başka araştırmalar yapın ama benim tavsiyem, sorunları kafanızda çözmeden bu iş sizin için yürümeyecektir.

Piramit veya Saadet Zinciri

Daha öncede bahsettiğim gibi NM, piramit dolandırıcılık değildir. Sonuç olarak NM ürün ve hizmet dağıtımı için legal ve mantığa uyan bir sistemdir.

Bir gecede zengin olmak

Kesinlikle NM bir gecede veya kısa yoldan zengin olma yolu değildir. Tam aksine sizin fazla çalışıp ürünler ve hizmetleri tanıtıp ve bir organizasyon kurmak için işe yarayan bir yöntemdir. Eğer bu işi uzun vadeli düşünmezseniz demek ki sadece bu işi bir piyango gibi ya da bir kumar gibi algılıyorsunuz ve şans eseri büyük paraları elde etmeyi düşünüyorsunuz. Bu da sizin işin başında tamamen hayal kırıklığına sebep olacaktır.

Kolay bir iş

Aslında NM'nin bir çok geleneksel işlerle büyük farkları vardır. Düşük sermaye ve risk bu işte gözükse bile başarıya ulaşmak için fazla emek ve ekstra bir çaba harcamanız gerekiyor. Belki sadece bu neden dolayı bir çok insan bu işe başlayıp ilk seneleri dolmadan bu işi bırakıyorlar.

Birkaç kişiyi işe almak ve %100 başarı beklemek

Sadece birilerini bu işe dahil etmek sizi bu iş de başarılı yapmaz. Sizin yapacağınız asıl iş onlara yardım etmek, öğretmek, motive etmek, eğitmektir. Çünkü sizin başarınız onların başarısıyla doğru orantıdadır. Bunun dışında siz ara sıra çalışmayanların ve işi bırakanların yerine yeni müşteriler sisteme dahil etmelisiniz. İnsanlar bu ticarette bir kaç kategoriye ayrılırlar;

-- Hiç bir şey yapmayanlar

-- Sadece ürünleri kullanmak amaçlı girenler, sadece tüketiciler

-- Part time çalışanlar

-- Full time çalışanlar (Esas Organizasyon Kuranlar). Üzülerek söylemeliyim ki NM'de bir çok insan 1. ve 2. kategoridedir.

Hiç bir masrafı yok

NM bir ticarettir ve tabi ki kendine özel masrafları da vardır. Gerçi bu masraflar diğer işlerin masraflarıyla karşılaştırılamaz bile. Ama sonuç olarak belli bir masrafları da vardır. Bu işi yapmak için büyük bir iş ofisi kiralayıp orda bir kaç çalışanınız olmasına gerek yok. Şehirde bir yerden bir yere gitmek için, bazen başka şehirlere ya da başka ülkelere yolculuk yapmak için, seminerlere katılmak için, cd ,kitap ve eğitim paketleri için, telefon giderleri ve internet masrafları için, para harcamalısınız. Eğer bu işte ciddiyseniz bunları yatırım olarak görüp, işin başından kabul etmelisiniz. Bırakalımda bu kadar da olsun.

Hiç bir riski yoktur

NM'nin riskleri çok düşüktür ama buna rağmen risk yoktur diyemem. Bu işe girenlerin hepsi başarıya ulaşmazlar. Para ve zamanınızı harcayıp başarılı olmama ihtimali de vardır. Ama bu zarar ve risk, geleneksel ticaretle karşılaştırdığımızda çok düşüktür. Aksine elde edebileceğimiz ödül ve kazanç kesinlikle buna değer.

Bu ticaret hayatınızda karşılaşabileceğiniz en iyi işlerden birisidir. Bu yolda karşılaştığınız problemler ve meseleler, elde edeceğiniz başarılara değer. Dünyanın en iyi ticaret fırsatını kaçırmamak için işin başında doğru bilgiler elde edip, gereksiz beklentileriniz olmamalı ve bu işe doğru bir zihniyetle başlamalısınız. Kaldığımız yerden devam edelim.

Ürün satmaya gerek yok

Aynen geleneksel ticaretler gibi ortada ticaret kelimesi geçiyorsa kesinlikle ürün ya da hizmet satışı söz konusudur. Firmanın kazancı için ve komisyonların müşterilere ödenmesi için, ürün yada hizmet satılması şarttır. NM'nin temeli kopyalamakta yatıyor ve satış konusunda bunu organizasyonda da kopyalamak gerekiyor.

Uplinelarım (üst kollarım veya sponsorlarım) bana yardım eder

Uplinelarınız sizin para kazanmanız nedeniyle para kazanıyorlar. Bu yüzden ellerinden geleni büyük ihtimalle yapacaklardır. Ama buna rağmen unutmayın ki, NM tamamen sizin ticaretinizdir. Bu yüzden başarınızın tek sorumlusu, sizsiniz diye düşünün. Uplinelar size yardım etmeye mecbur değillerdir. Asla öyle bir beklentiniz olamaz. Çok görülmüştür ki bir kişinin upline’ı yada uplineları kendisinden daha az çalışıyorlardır veya onun için yeterince zaman ayıramıyorlardır. Bu tarz durumlarda, siz onların yardımını almayı deneyin. Ama eğer gerçekten kimse yoksa, kendi lideriniz olun. Kendi lideriniz olmak daha zor olabilir, ama bir çok faydası da vardır. Kendi patronunuz olup, kendinize emir verip, kendiniz uygulamalısınız. Bunun için kendi yeteneklerinize inanmalı ve özgüveninizin olması gerekir. Upline'ı olmayanlara iyi bir haberim var, istatistiklere göre, Dünya'nın en iyi network marketing liderlerinin ortalama %70'inin bir ya da birden fazla upline'ı çalışmamıştır.

İstediğin zaman işi durduğunda sonsuza kadar para akacaktır

Bir çok başarılı networker vardır ki büyük organizasyon kurmuşlar ve pasif kazanca da ulaşmışlardır. Açıkcası onlar artık çalışmaya mecbur değiller. Onlar emekliler. Ama bu sadece bazıları için geçerli. Sizin sağlam ve güçlü bir organizasyonunuz olması lazım bunun için. Hatta dikkat ettiğimizde görüyoruzki bu olağanüstü başarılı networkerlar da hala az da olsa belli bir zaman organizasyonlarının yürümesi ve yönetimi için harcarlar. Ama çok üzücü bir şekilde yeni bu işe girenlerin birçoğu yanlış bir düşünceyle bir süre çalıştıktan sonra, çalışmayı azaltıp veya az çalışarak sonsuza dek para kazanacaklarını sanıyorlar. Bu yanlış.

Ben uplinelarımın başarısı için çalışıyorum

NM size ait bir ticarettir. Ticaretinizin tek garantisi başkalarının başarısı değil, sizsiniz. Uplinelarınız da kendileri için çalışıyorlar. Tabiki size yol gösterip size eğitim verip işinizi öğretmeye, motive etmeye çalışıyorlar. Ama şirket onlara kendi verdiği emeklerin karşılığında komisyon ödüyor. Bu komisyonlar ve kazançlar, direk firmadan ödeniyor ve bunu sizin kazancınızın azalmasıyla hiç alakalı değil. Aynı şekilde siz de downlinelarınıza (alt kol veya referanslarınıza) yardım ettiğinizde şirket size komisyon ödüyor. Eğer gerçekten bu iş de büyük başarı elde etmek istiyorsanız, ticaretin kendinize ait olup olmadığını bir daha düşünmelisiniz. Bu işi başkaları için değil de sevdikleriniz için ve kendiniz için yaptığınız zaman, sıkı çalışabilirsiniz.

Ben başarılı bir iş adamıyım ve tecrübeliyim; Tek başıma bu işi yaparım

NM, daha önce de bahsettiğimiz gibi geleneksel ticaretlerle birçok ortak noktası vardır. Aslında onun devamı ve gelişmiş hali sayılır. Onun eksiklerini kapatmak amaçlı ortaya çıkan bir ticarettir. Ama eğer başarı peşinden geldiyseniz mecburen NM'nin temel kurallarını öğrenmelisiniz. Başarılı bir iş adamı olabilirsiniz. Başka işlerde bir çok başarınız olabilir. Ama eğer kendi ‘ben’cilliğinizi kenara bırakıp öğrenmeye başlamazsanız maalesef başaramayacaksınız. Sizin uplinelarınızın sizin uzman olduğunuz alanlarda bilgisi olmayabilir ama kesinlikle, NM'de, ki siz onda yenisiniz, sizden daha tecrübeliler. Herhangi bir işi öğrenmek için ilk önce taklit etmeniz gerekiyor.

Başarılı olmak için full-time çalışmak lazım

Bu işte başarılı olan ve bu işi part-time yapan bir çok kişinin örneği vardır. İllaki full-time yapmalıyız diye bir kural yok. Buna rağmen bir çok insan belli bir başarıya ulaştıktan sonra eski işlerini bırakıyorlar. Tabiki bu kişisel bir karardır. Unutmayalım ki, bu işi part-time olarak yapabilir ama; büyük başarı elde etmek için full-time bir zihniyete sahip olmak gerekir. Benim tavsiyem, haftada en az 24 saatinizi işinize ayırın.

Anthony Robbins: 'Her sene ve her sene aynı işi yapmak ve farklı bir sonuç beklemek, deliliğin gerçek tanımı olabilir.'

Saygılarımla, Fatih

Network Marketing İle Nasıl Başarısız Olunur?

İnsanların network marketing sisteminde başarısız olmasının nedeni nedir?

Cevap aslında çok açık ve basit.

Buna rağmen; birçok insanın bu tuzağa düştüğünü ve potansiyelini kaybettiğini görüyorum. Peki çok yüksek bir satış kabiliyetine mi ihtiyacınız var.

Hayır !

Ya da insanları motive etmek için üstün yeteneklerinin mi olması gerekir?

Tabi ki hayır.

Bazıları network marketing için doğmuş gibidirler. Bu tip insanlar işe yatkın insanlardır. Bunlar işe girer ve rekor zamanda muazzam paralar kazanırlar. Diğerleri ise çok yavaş hareket ederler, yavaş yavaş büyürler ve part-time olarak gördükleri bu işte birkaç yıl sonra başarıya ulaşırlar. İnsanların network marketing sisteminde başarısız olmasının temel sebebi; dünü, bugünü ve yarını aynı anda düşünememesidir. Sabredememe ve ileriyi görememe, onların bu sektörde geri kalmasına sebebiyet verir. Fakat buna engel olmanın basit aynı zamanda etkili yolları da vardır.

1-Araştırmalarını yap ve en iyi network marketing şirketini iyi seç, 'Firma Seçmek' notumda hangi kriterleri göz önünde bulunduracağınızı anlatmıştım.

2-Kaydını yaptır ve işini kurmak için her ay ara vermeden bu işe vaktini ayır.

3-Yavaş yavaş ilerlemeni ve kazandığın cüz’i paraları göz önünde bulundurma. Sadece doğru yolu takip et.

4-Şirketinle ve üst kollarınla devamlı irtibatta ol.

5-İş hakkında ve kişisel gelişim alanlarında kitaplar oku.

Network Marketing sisteminde başarılı olmak emek, çaba ve zaman gerektirir.

Saygılarımla, Fatih

Network Marketing Endüstrisi

Bu makalemde size network marketing sektörüyle alakalı bazı tecrübelerimden ve çıkarımlarımdan söz edeceğim.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki network marketing sizin için bir değerlendirme, analiz veya sorgulama endüstrisi değildir. Çünkü siz network marketing'te hiçbir yanlış bulamazsınız. Size garanti ederim.

Bir şeyde yanlış arıyorsanız, inanın size sağlık endüstrisinde 200 tane yanlış bulabilirim. Yeryüzünde en büyük dolandırıcılık ilaç sektöründe yapılıyor. Onların kar düşünceleri %1000′leri bile geçiyor. Ve biz hala o ilaçları alıyoruz. Niye bunu sorgulamıyoruz peki?

Motor ve otomotiv endüstrisinin devasa bir dolandırıcılık endüstrisi olduğundan haberiniz var mı? Peki ya emlak?

Bu konuda sizi düşünmeye davet ediyorum. Şunu anlamanızı istiyorum, network marketing sadece 70 senedir var.

Network marketing büyüyen bir endüstridir. Her büyüyen endüstrinin üzerinde olumlu ve olumsuz yorumlar çıkar. Binlerce kişi Fatih çok iyi, ona karşılık binlerce kişi Fatih aptalın teki diyebilir. Bu hayatın kuralıdır, uyanın! Belki birçoğunuz NM sektörüne girmekte kararsızsınız veya girdiniz ve bu yazıyı okuyorsunuz. Çalışanlar için, bu işteki ilk gününü hatırlamasını istiyorum, nasıldı? İnanılmaz değil mi? İlk gününüzün fotoğrafını çekseydik, bir de bugünkü halinizin fotoğrafını yan yana koysaydık eminim ki çok fark olurdu. İlk gün boynu bükük, ben hiçbir iş beceremem düşüncesinde olan bir sürü insanın, bugün kendinden emin, başı dik, dünyaları yıkarım gibi düşünce yapısında olduğundan adım gibi eminim. İlk günlerde 'hayır' lardan korkan bir sürü insanın bugünlerde daha fazla 'hayır' duymak için sunum yaptığından da adım gibi eminim. Çoğuna bizzat şahit oldum, hala da oluyorum.

Şunu unutmayın, bu işin tek sırrı; İyimser olmaktır. Pozitif düşünceye sahip olun.

Bütün fakir ve ahmak akrabalarına gidip ‘ben milyoner olacağım’ dersen ne diyecekeler sana? 'Hahaha, sen kafayı mı yedin? Önce geçen aldığın borcunu ver' doğru mu değil mi?

Network marketing birçok alandan saldırıya uğruyor! Neden saldırılıyor biliyor musunuz? Çünkü çalışanlar mutlu! Çünkü, eğer bir toplantıya dışardan birisi girerse, o toplantıdaki herkesi; heyecanlı, uyanık, tutkulu, gülümser ve mutlu görürse onun morali bozulur; 'Benim hayatım berbat geçerken bunlar nasıl olurda bu kadar mutlu olabilirler?' diye düşünür.

Örneğin network marketing hakkında ‘acemi çaylak’ deniliyor, çoğu zamanda küçümseniyor. Biz ‘acemi çaylak’ değiliz. Biz hayata farklı bir pencereden bakmayı seçen organize bir topluluğuz, sadece diğer insanlara göre daha organizeyiz, sadece hayata farklı bakmayı seçmişiz.

Network marketing endüstrisine girmeye karar verdiğiniz gün ister istemez bir karar verdiniz ve kendi yolculuğunuza başladınız. Yolculuğunuz çok uzun da olabilir, kısa da sürebilir. 2 sene, 3 sene, belki 10 sene...

Asıl söylemek istediğim şey; ne kadar uzun veya ne kadar kısa olduğu kişiye göre değişir. Bazılarımız için 10 sene kısadır bazılarımız için ise 2 sene çok uzundur. Bu tamamen size bağlı bir şey.

Vurgulamak istediğim; Siz bir şeye bağlısınız, belirli bir network marketing kültürüne bağlısınız. Belirli bir çerçeveye bağlısınız, belirli insanlar tarafından çevrelenmişsiniz. Eğer bir organizasyona katılmışsanız, bu organizasyonun bir parçası olmuşsanız, bizim bağlı olduğumuz belirli bir kültür var. Belirli bir davranış sanatına sahibiz. Ve bence kendinizi şanslı hissedin.

Saygılarımla, Fatih

Network Marketing'te Firma Seçimi

Günümüzde 35.000 den fazla firma, NM aracılığıyla ürünlerini ve hizmetlerini müşterilerine ulaştırmaktadır. Hepsi kendisini başkalarından daha üstün görme iddiasında bulunuyor. İyi bir plan olan, doğru ve saygıdeğer bir firmayı ortak olarak seçmek çok önemlidir. Neden; Çünkü siz kararınızla uzun vadeli bir hedefe ulaşma peşindesiniz ve eğer bir süre sonra firmanızın çalışmaları durursa veya komisyon ödeme planını değiştirirse ve daha kötüsü eğer onun piramit sistem olduğunu öğrenirseniz çok üzücü ve belki faciaya sebep olabilecek bir sonuç doğabilir. Ki eğer kısa vadeli çalışmak ve bu sektörde yatarak para kazanmak bir düşünceniz varsa başka işlerle uğraşmanız sizin faydanıza olacaktır.

Alttaki değerlendirmeler firma seçme konusunda iyi bir karar vermenizde size yardımcı olacaktır;

Firmanın geçmişi ve tecrübesi;

Seçtiğimiz firmanın en az 5 senelik başarılı bir tecrübesi olmasını dikkate almanız akıllıcadır. Çünkü çoğunlukla NM aracılığıyla ürün veya hizmetler sunan firmalar 5 seneden fazla bu sektörde çalışamazlar. Bunu iyi öğrenmek için firmanın ana sermayesi hakkında bağlantıları ve satış hacmiyle ilgili bilgiyi elde etmelisiniz. Tabi ki bu yeni şirketlerin kötü olduğu anlamına gelmez. Ama eğer firmanız yeniyse daha ciddi bir araştırma yapmanız gerekiyor.

Şirketin müdürleri;

Seçtiğiniz şirketin müdürlerini (CEO) araştırmalısınız. Acaba NM'de tecrübeleri var mı? Acaba NM şirketin aslı ticari çalışması mıdır? Şirketiniz başka ticari faaliyetlerde çalışmakta mıdır? En iyisi tecrübeli müdürlere sahip olan ve sadece NM üzerine odağı olan bir şirketi seçmenizdir.

Firmanın sattığı ürünler ve hizmetler;

Bu konuda aşağıdakileri dikkate almalısınız:

A-Ürün ve hizmet kategorileri

B-Ürün ve hizmet kalitesi

C-Bu ürünlerin devamlı üretilmesi veya hizmet şartlarının iyileştirilmesi

D-Sağlık ve çevre için zararsız olmaları

E-Fiyatlar ve ürün-hizmet garantileri

Şirketin komisyon planı ve güvenilirliği;

İyi bir planda komisyon herkes için adaletle çalışan müşterilere başka nedenlerden değil de onların emeğine göre verilmesi, kuruluşundan bu yana çalışan müşterilerine ödenecek komisyonların kesintisiz ve zamanında ödenmesi ve uluslararası bir güvenlik firmalarından onay alması.

Destek;

İyi bir şirket eğitim ve motivasyon sağlamak gerekli destekleri yapmalıdır. Bu destekler; eğitim kursları, seminerler, eventler, eğitim materyalleri, video, cd veya dvdler, online iş geliştirme materyalleri, kitaplar, ürünlerle ilgili broşürler, firmayla ilgili bilgilerden oluşur.

Ürün teslimatı için markete uygun bir haritası olması lazım. Market ilerledikçe gereken depolar ya da ürün dağıtım ofisleri temin edilmelidir. Bağımsız temsilciler için en önemli şeylerden birisi; firmanın, onlara organizasyon ağacı (genealogy), komisyonların raporu ve müşterilerin firmaya ulaşmak için gerekli (contact support) durumları sunabilmesidir.

Uluslararası olması;

Acaba firmanız başka ülkelerde de faaliyet gösteriyor mu, çalışıyor mu? Müşteriler dünya çapında bu ticareti yapabilirler mi? Çünkü internet aracılığıyla NM kolaylıkla başka ülkelerde de yapılabilir.

Legal olması;

Acaba firmanız kanuni olarak kurulduğu ülkesinde kaydolmuş mu? Çalıştığınız ülkede çalışma izni var mı? Doğrudan satış yapma hakkı var mı? wfdsa.org , dsa.org

Kar amacı gütmeyen ve insanların ileride mağdur olmasını engellemek amacıyla kurulmuş sertifikası ile sertifikalandırılmış mı? Ya da satılan ürünün sektörüyle alakalı uluslarası belgeleri mevcut mu?

Tercihinizi yaparken sizin ve işinizin geleceği açısından bu gibi soruların cevaplarını almanız sizin faydanıza olacaktır.

Saygılarımla, Fatih

Network Marketing Size Göre Mi? Sizin İşinize Yarar Mı?

18 yaş üzerinde herkes NM'ye katılabilir. Ama bu hepsinin bu işte başarılı olacağı anlamına gelmez. Sadece bu iş fırsatının özelliklerini ve NM'nin büyük potansiyel olduğunu anlayan ve başarı için bedelini ödeyenler bu işte başarılı olurlar. Bu tarz başarılı networkerlar kendilerini, engeller ve problemler denizine atmaktan korkmazlar. Bahsettiğimiz insanlar başarıya ulaşmak için büyük özen ve istek gösterirler. Bu kişiler, başkalarının onların rüyalarını çalmalarına da izin vermezler.

Eğer hayat tarzınızda büyük değişiklikler yapmak istiyorsanız NM tam size göre. Ama tabi ki irade gücünüzü kullanıp rahat alan (comfortzone) dan dışarı çıkıp, sizin için tanınmayan veya denemediğiniz işleri yapmanız gerekir. Başarılı olmak için insanların %90'ının yapmaya meyilli olmadığı şeyleri yapmalısınız. Ayrıca İşleri başkalarından farklı yapmalısınız. Bir kaç soru soracağım. Ve buna siz karar verin.

Aşağıdakilere sahip olmayı seviyor musunuz?

1- Ekonomik özgürlük,

2- İlerde zaman özgürlüğünüzün olabilmesi ve işinizle evlenmek yerine istediğiniz insanlarla zaman geçirebilmeniz,

3- Dünya'yı dolaşıp istediğiniz yerleri gezmek,

4- Irk, din, renk ayrımı yapmadan kimin size ihtiyacı varsa yardım etmek veya yardım almanız,

5- Huzurlu bir yaşam ve geleceğinizden emin olmak.

Dünya'yı yeniden keşfetmek gerekmiyor. Çevremde yukarıda yazdıklarımı gerçekleştiren bir çok insan var. Eğer bunlar sizin için çekici geliyorsa ve kısa bir dönem için bir kaç sene sıkı çalışmak, tecrübeli ve başarılı liderlerin tecrübelerine saygı duyarak onların yolunu izlemeyi kabul ediyorsanız NM sizi tatmin edebilir. Şunu unutmayın Türkiye şartlarında verdiğiniz emeğin karşılığını tam olarak alabildiğiniz sektörlerden biri NM'dir.

NM'de başarısızlık diye bir şey yoktur; sadece işi bırakabilirsiniz veya ara verebilirsiniz ve bıraktığınız zaman bir ürünüz var ya da bir hizmetten yararlanmışsınızdır.

Şu söz hep çok hoşuma gitmiştir, 'Akıllı insanlar kaybetmezler, ya kazanırlar ya da öğrenirler.'

Saygılarımla, Fatih

Network Marketing Tarihi ve Gelişimi

Günümüzde insanlar evden yürütülen işlerin önemini daha fazla anlamaya başladılar.

John Paul Getty'nin seneler önce söylediği gibi:

'Hayatta başarılı olmak için kendi işinin sahibi olmalısın.'


Sadece kendi işinin sahibi olduğunuz zaman şunlar sizin kontrolünüz altında olacaktır;

1. Nerde çalıştığınız

2. Kim ya da kimlerle çalıştığınız

3. Nasıl çalıştığınız

4. Ne kadar kazandığınız


Kendi işinin sahibi olmak birçok insanı ürkütür. Zira onlar için bu, rahat alandan, yani 'comfortzone'dan dışarı çıkıp bilinmeyenlere ve risklere adım atmaktır. Ama bunlara rağmen kendi işinin sahibi olmak maddi konularda kesin başarıya ulaşmamız için tek yol gibi gözüküyor.

Araştırmalar gösteriyor ki sadece dünya nüfusunun %1'i zenginlerden oluşuyor. Ve bu %1'den %74'ü kendi işinin sahibi.

Amerika Birleşik Devletlerin'de her 10 saniyede bir yeni bir 'home-base business' (ev eksenli) kuruluyor. 1996 senesinde 2 milyona yakın Amerikalı 'home-base business'lar aracılığıyla milyon doların üzerinde gelir elde etmiştir. (Money Magazine – Mart 1996 )

En kolay ve en uygun bir home-base business'ı kurmanın yolu network marketing yapmaktır.

Network marketing sektörünün en az 50 senelik geçmişi vardır. Sene 2002'ye kadar sadece Amerika'da 7.7 milyon kişi bu sektörde çalışıyordu. Ve 2002'de 125 ülkeye yayılmıştı. Sene 2002'de dünya üzerinde her hafta 150 bin kişinin üzerinde insan bu işe katılıyordu. Bu rakam günlük 21.400 kişi ve üzeri demektir. (2009'da istisnasız dünyanın tüm ülkelerinde bu sektörün çalışanları vardır.)

John Kalench (Yazar ve ünlü networker) : 'Network Marketing tarihin en büyük ticari fırsatıdır, network marketing dünya geleceğinin dalgasıdır.' demiştir.

Network marketing ürün dağıtım ve hizmetlerini müşteriye ulaştırmak için özel bir yöntem ya da yoldur. Network marketing iki imkanın bir araya gelmesinden oluşmuş bir yöntemdir; Bağımsız temsilcilik ve katlanan kazanç.

Ve biliyoruz ki bunu için çok düşük bir sermaye ve risk gerekiyor. Günümüzde internet, dünyada önemli bir rol teşkil ediyor. Ve bu e-ticaret (e-commerce) network marketingin başarısını desteklemektedir. Dünyanın bir çok başarılı firması şu an geleneksel dağıtım yoluyla beraber network marketing yöntemini ürünlerinin ve hizmetlerinin müşteriye ulaşması için kullanmaktadır. Örneğin; Coca Cola, Gillette, Colgate-Palmolive, MCI , Sprint, AT&T, Rexxall, Perimerica, IBM, General Motor (GM)...

Network marketing, ilk kez 1945'te gıda destekleyici şirketleri (Nutrilite Food Supplement Corporation) tarafından Amerika'da başladı. Bu sektörün adı geçmiş yıllarda 'Direct Selling' (Doğrudan Satış), 'MLM' ya da 'ENM' (Elektronik Network Marketing) adlarıyla gelişmiştir. Bunların hepsinin temeli aynıdır ve hiç bir farkı yoktur. Temeli, dağıtım, ürün yada hizmeti müşteriye doğrudan ulaştırmaktır. 1995'te tüm dünyada network marketing sektöründe 100 milyar dolar para dönüyordu. 2002'de 25 milyon kişi 125 ülkede bu sektörde çalışmayı full time olarak sürdürüyor, ve bu rakam her sene ortalama %10 artış gösteriyor. Şu an ise (2015) senelik ciro 200 milyar $ civarı...


NM de öncü olan ülkeler nüfus sıralamalarına göre;

Avustralya %2 (nüfusunun %2 si yapıyor)

Kanada %2

Japonya %3.3

Meksika %1.2

Tayvan %8

İngiltere %1

Amerika Birleşik Devletleri %2


Bu rakamlar gösteriyor ki NM sektörü hala yeni bir sektör ve dünya çapında büyümesi için çok büyük bir potansiyel önünde var. NM artık ekonomi de büyük bir pay almaya doğru ilerlemektedir. Bu sektörde yaşam standartlarını yükseltmiş fakir insanların ya da tamamen zengin olan insanların hikayesine bol bol rastlarsınız. Gerçek şu ki NM dünyanın en fazla para kazandıran işlerinden birisidir. 'Success Magazine' dergisine göre network marketing 1990 ve sonrasında günümüze kadar müşteriye en güçlü ulaşma yoludur.

Saygılarımla, Fatih

Network Marketing Nasıl Çalışır?

NM, müşteriye ulaşmak için referans satışı ve onun kopyalanmasından yararlanır. Aşağıdaki örnek NM'nin ne kadar büyük potansiyel yakalayacağını göstermek için iyi bir örnektir:

1 cent (Her cent 1$'ın yüzde 1'i dir.) alın ve onu bir köşeye bırakın. Her gün geçtikçe onun miktarını ikiye katlayın.


CENT GÜN

1 1

2 2

4 3

8 4

16 5

32 6

64 7

81.92$ 14

10.000$ 21

5 milyon$ 30

10 milyon$ 31


Şimdi her cent yerine bir çalışan müşteri koyup her gün yerine de 1 hafta yada 1 ay koyun. Sanırım bu şekilde network marketingin ekonomik gücü en az bir miktar ortaya çıkacaktır.


J. Paul Getty: 1 kişinin %100'lük performansı yerine, 100 kişinin %1'lik performansını kullanmayı tercih ederim.


Getty bir networker değildi ama, bence kendi döneminde, dünyanın en zengin insanlarındandı, başarılı ve tecrübeli insan olarak öğüdü çok değerlidir.


Kaldıraç (leverage) kavramı NM'de aynen bunun gibidir. NM'de kazanç rakamları firmaya göre genelde çok büyük rakamlar ve ulaşılabilir kazançlardır.


Direct Selling Association kurumunun verilerine göre NM aracılığıyla satılan ürünler ve hizmetler şunlardır:

1- Kişisel ürünler (sağlık, dekoratif, koruyucu, kozmetik ürünler, mücevherat, kremler...vb) %38.8

2- Ev eşyası (temizlik malzemeleri, yemek yapma aletleri...) %34.4

3- Hizmetler (telekomünikasyon, fen yada sanat eğitimi ve malzemeleri...) %10.3

4- Sağlık ürünleri (vitaminler, kilo verdiriciler, enerji artıranlar...) %9.2

5- Eğlenceler ve kültür-eğitim (tatil, oyuncak, ders modülleri...vb) %7.3


Yine DSA (Direct Selling Association) istatistiklerine göre 1992'de NM sektöründe çalışanların sadece % 6'sı haftada 40 saatten fazla çalışmışlardır. Bunların toplamından %50'si senede 50.000$'dan fazla kazanç elde etmişlerdir. Bu rakamın %10'u da senede 100.000$'dan fazla kazanç elde etmişlerdir. Bu şekilde NM sene 1992 itibariyle dünyanın en fazla para kazanılan işlerinin önde gelenlerinden biri olmuştur.


Upline News Letter dergisinin network marketing çalışanları arasında yaptığı araştırma sonucunda senelik gelirlerinin ortalama 125.000'ın üzerinde ve bazılarının gelirinin milyon dolarlara kadar tırmandığını söylemiştir. Tabi ki bu firmalara göre değişen bir rakamdır. Buna rağmen NM sektöründe çalışan en önemli firmalardan biri, top liderlerinden 400'ünün ortalama senelik 787.000$'dan kazandığını söylemiştir.

Saygılarımla, Fatih

Network Marketing Nedir?

Network marketing şirketlerin kendi imkanları yerine bireylere imkan sağlayarak ürünlerini pazarlama yöntemidir. Ürün direkt olarak alıcıya ulaşır. Ülke, bölge distribütörleri, dağıtıcılar, toptancılar araya girmediğinden sadece ürün satışına vesile olan kişi kar sahibi olur. Network marketing klasik geniş çaplı ticaretin aksine insanların kazanmak adına organize olmasını sağlamaktadır.

Ekonomistlere göre network marketing sayesinde gelecek 50 yılda dünya üzerinde çok daha fazla gelir ve refah sahibi insan olacaktır. Ekonomistlerin en büyük hayali, dünya kaynaklarının herkese eşit bir şekilde dağıtılması ve insanlar arasında uçuk gelir farklarının ortadan kaldırılmasıdır. Bunu sağlayacak olanda network marketing sistemidir ki artık bir çok kişi ve firma bunun farkına varmıştır. Klasik ticaretin aksine network marketing ile kazanç her bireye emeği karşılığında eşit olarak dağıtılmaktadır.

Network marketing'in bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları 5 seviye bazıları 3 seviye bazıları 10 seviye bazıları ise sınırsız alt katmana kadar komisyon dağıtımı şeklinde değişir. (Matrix, unilevel, breakaway, binary, hybrid vs.) Bütün bu methodların kendine göre avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır.

Türkiye'de bu sektörü bilmeyen birisi ilk kez network marketing ile tanıştığında saadet zinciri ile karıştırmaktadır. Burada sorulacak asıl soru şudur:

Saadet zinciri mi network marketinge benzer yoksa network marketing saadet zincirine mi?

Aslında bu şekilde düşünüldüğünde gerçek saadet zinciri mevcut ticaret sistemindedir, çünkü kazanan sadece ürün sahibi ve en büyük distribütördür.

Network marketing ile isterseniz yeni başlayın isterseniz 1 sene önce başlayın mutlaka seviye sınırı veya kazanç sınırı bulunmaktadır. Bu da firma kazanç planından herkesin eşit şekilde fayda sağlamasına olanak sağlamakla birlikte tüm gelirin ortak bir şekilde kulanıcılara ve tüketicilere dağıtılmasını sağlamaktadır.

Saygılarımla, Fatih

Network Marketing

Ağ pazarlama (Network Marketing) veya çok katlı pazarlama (Multi Level Marketing), şirketlerin kendi imkanları yerine bireylere imkan sağlayarak ürünlerini pazarladığı bir yöntemdir. Ürün, direkt olarak alıcıya ulaşır. Ülke, bölge distribütörleri, dağıtıcılar, toptancılar araya girmediğinden sadece ürün satışına vesile olan kişi kar sahibi olur.

Ağ pazarlama, klasik çaplı ticaretin aksine insanların kazanmak adına organize olmasını sağlamaktadır. Ekonomistlere göre, ağ pazarlama sayesinde gelecek 50 yılda dünya üzerinde çok daha fazla gelir ve refah sahibi insan olacaktır.

Saygılarımla, Fatih